May 202009
 

In windows 7, when you try to connect using your PPPoE connections, you may be faced with the following error:

Error 651: The Modem (or other connecting device) has reported an error.

These connections would work just fine with Windows XP or Windows Vista PCs.

Again, you are not alone, this seems to be a known bug in Windows 7 that is being worked at. However, you can workaround this problem.

The RAS PPPoE driver file “raspppoe.sys” found under c:windowssystem32drivers folder seems to be the root cause of the problem. Fortunately, we can workaround the problem simply by renaming the original raspppoe.sys file to something like “raspppoe_orig.sys” copying a working file from a Windows Vista system. If you do not have access to a Windows Vista system. click here to download raspppoe.sys file (unzip).

This should help!

Sponsored:

Windows 7 Essential Training – Free Video Training Tutorials

Incoming search terms:

  175 Responses to “Error 651 with PPPoE connections in Windows 7”

  1. I have fixed mine applying following steps for OS Windows 7. This works if you can still use cable internet, so that system can download the driver.

    In my case there was no wifi utility, no connections detecting, no bars IIII.

    Solution:

    Please note it is mostly to do with your network drivers, if you go to device manager under the network adapters, you will see network controller marked in yellow. Dont worry.

    To make your wifi connection work please complete the following steps:

    Goto:

    Device manager > trouble shooting ( column 3 , second last row )

    Now under ” Hardware and Sounds” heading go to configure a device.

    It will start trouble shooting automatically, and try to download and install the right network control driver.

    My system is using: Realtek PCIe FE Family Controller and after downloading the driver. I have now following installed.

    Realtek RTL8191 SE802.11 b/g/n Wifi Adapter ( this was missing )

    Now when I go back to device manager I have both are functioning and after reboot I automatically connect to the wifi. So everything is fine.

    So my advice to all whatever make is your PC / OS , do go to device manager and try trouble shooting.

    For those who have found this solution helpful, please email me: manny.nlAThotmail.com

    Goodluck!

    • - Manny M

      Where are you finding trouble shooting under Device Manager? I need instructions “for Dummies” please.

      Alex

      • Behold farknockers!!! I found the problem and fixed it… I have ASUS G75VW and had the same problem with error 651 after I reformatted hard drive. I went to official ASUS website, downloaded drivers onto a flash drive, transferred files(drivers) onto my laptop, and installed them on laptop. Ethernet and wifi both work. So, I think that the solution to this problem is users should go to pc manucaturer website and download drivers. Once you have internet connection Windows will automatically download the rest of drivers.

        Fucking hurray!!! I’m slap-happy that I got this shit fixed!

      • With unbelievable ease I fixed this maddening problem.
        All you have to do is:

        1) Do a ‘Reset’; (don’t forget to back up all your files in in external drive).
        2) Re-install your Windows; and,
        3) Configure afresh your Internet.

        Presto!
        Everything would be fine!

    • we hooked up our computer to the net using a wired connection. then ran the trouble shooter. it downloaded the correct driver for the wireless adapter. rebooted and done.
      So go to:
      Start menu.
      type in “troubleshooting”.
      then select “hardware and sound”.
      then “hardware and devices”.
      Then click next. windows should automatically fix the problem.
      Hope this helps. good luck

  2. I’m not that computer literate, so this may seem like I’m being a bit thick. But when I had this problem with my daughter’s laptop, I simply went into Change Adapter Settings in the Network and Sharing center of Windows 7. I got it to generate a new connection which recognized our BT Home Hub immediately. It now ignores the PPPoE broadband connection it was trying to connect to and failing.

  3. Same problem .. 651 Windows 7 Home Edition Service Pack 1 — Rezolved -> install from Start – Control Panel – Programs and Features – Turn windows features on or off – check Internet Information Services Hostable Web Core then OK. (Tried with raspppoe.sys (changed permision settings for renaming… but doesn’t solved the problem) so you all try to find more… did not find MS Virtual PC 2007)

    • Thank you R?zvan-Doru !!! My ISP were no help and I could not connect to the internet to download any drivers and found the posts on The RAS PPPoE driver file rather daunting for a non-expert, so I followed your advice about selecting the “Internet Information Services Hostable Web Core”. Hey Presto – I can now connect to the internet. Brilliant!

  4. replacing the driver file will not work because windows is going to tel you that the new driver is not digital signed

  5. I experienced error 651 with my new Windows 7 PC, and the comments on this article helped me fix it. Thanks everyone :)

    I had a WAN router that I knew was correctly set up, and connected it via USB to my new PC. The router reported error 651.

    It turns out the problem was that I don’t have an ethernet driver. I’d read that solution in comments on this article and discounted it, because I’m not using my ethernet card to connect to the router (or for anything else so far). But finally I tried it anyway, and it worked.

    (I managed to get the driver by connecting the PC to the internet via wifi, using my phone as a hotspot.)

    Hope this helps someone else out there.

  6. This article didn’t helped my on solving the issue of Windows 7 PC to establish a wide band connection.

    I ask for a good guide by Windows experts to solve the problem since it appears clearly that is a Windows system issue.

    For more information, I followed step by step instructions posted above and I wasn’t able (I’m not expert) to rename file raspppoe.sys with Windows 7 and so I did it by using another OS; the original file was renamed and the one downloaded from the link above was copied into folder Windows/System32/drivers.
    Please note that the original file raspppoe.sys is 92,7 kB (92672 byte), last modification: 14 lug 2009, while the one downloaded is 50,2 kB (50176 byte), last modification: 18 gen 2008, so I substituted a newer file with an older one, a larger file with a smaller one. It’s a very strange situation, isn’t it?

    Claudio :)

  7. It works……………..

  8. this is why i stuck with vista…just got a brand new “cyberpower” pc and it STILL has the error 651 (i have tried for hours) i am never buying a windows 7 ever again..

  9. I have installed Windows 8 Evaluation Copy and I have the same problem – Error 651 .
    Its quite maddening not to be able to connect to the Internet.
    Someone please give me step by step instruction to solve my problem.

  10. I spent 6 hours trying to get my wireless modem router working. Don’t forget to get your User Name and Password from your ISP Provider.

    I tried this:
    The RAS PPPoE driver file “raspppoe.sys” found under c:windowssystem32drivers folder seems to be the root cause of the problem. Fortunately, we can workaround the problem simply by renaming the original raspppoe.sys file to something like “raspppoe_orig.sys” copying a working file from a Windows Vista system. If you do not have access to a Windows Vista system. click here to download raspppoe.sys file (unzip).

    Problems:
    The file “raspppoe.sys” is a Trusted Installer file and needs to be unlocked. Type Trusted Installer into your browser and follow the instructions by helpdeskgeek to set the file to your admin or user.
    Once I did the file swap above it still didn’t work, I switched the computer off and went to bed.

    Next morning I put back the files how they were originally, ie deleted the new raspppoe.sys and renamed the original back to raspppoe.sys.

    Tried installing my wireless modem router again and it worked instantly. My guess is that the raspppoe.sys file needed a kickstart by sort of not using it then re-using it making it start over. Makes sense to me anyway.

    I just need to set up the security system network password now and Robert’s your mums brother.

  11. Hi All!

    I have the same problem, than Rajan. I installed W8 to my laptop, but i can’t use the internet with the internet explorer. I have normal LAN cable internet without modem, and when i setup pppoe conect, the w8 connecting to the internet, but he sad:
    “Error 651: The Modem (or other connecting device) has reported an error.”
    I downloaded the newest driver for my network card, but not this is the problem. What can i do?

  12. I got the same problem and solve it. I used windows 7 from January 2011 to September 2012 did not face error 651.Now installed windows 8 with windows 7 with dual boot.One day while I was using Nokia smart suite to install a N78 mobile via bluetooth win windows 7 automatically my broadband stop. I tried to reconnect “it says: Error 651: The Modem (or other connecting device) has reported an error”. I logged in windows 8 , it also say same error then I complain to BNSL but in-vain.I was thinking what is the fact behind this problem and solved it…

    1) restart your pc with WINDOWS 7 dvd
    2) repair pc
    3) use system restore( last good configuration)
    It will automatically repair raspppoe.sys
    4)it will automatically reboot
    I did it and did not get the 651 error.

    @@@ REASONS — 1)MODEM DEVICE CONFILCT 2) TCP/IPV6 3) WEBPAGE CRASH via some virus

  13. Easy fix: updated the modem.
    I had a desktop for years, just bought a laptop. The laptop worked fine in WiFi, but using the laptop at home with a Motorola Surfboard cable modem I got the Error 651 – pppoe…
    I downloaded the Motorola Device Manager onto the desktop, and ran it. Now, the laptop works fine, too.

  14. just check. I was getting the 651 Error message. Although my wireless was working fine my ethernet connection was not connecting.

    Go to ‘Open Network and Sharing Center’. Then ‘Change Adapter Settings’.

    Right click ‘Local Area Network’ and click properties. Left click to highlight the TCP IP v4 and porperties again.

    Go automatic for both IP and DNS addresses and then OK.

    This should auto connect (given correct router settings) straight away and BANG goes the 651 error.

    Thanks,

  15. Can somebody pls tell me how to replace the raspppoe.sys file because everytime i try to rename it or move it somewhere else, even delete it …. it gives an error “Access Denied “… :(

  16. I tried every possible thing suggested in this forum except re installing the windows. After replacing the raspppoe.sys file with another working file of vista/xp/7 i am getting another error 797.
    I even talked to my laptop manufacturer they told that the problem is with windows.

    someone please help

  17. who tell me the comeputer appear ERROR651 and how to solve

  18. All I had to do was use the disk whice came with mother board that had the network drives on you did to get started.

  19. Manny

    Excellent advice. Instead of messing with inaccessible files, this was the simplest solution of all. Turns out one of my network adapters was disabled even though it didn’t show it, producing error 651.

    Didn’t use the troubleshoot though, couldn’t find that…lol

    Thanks

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>