Jul 272008
 

In this tutorial we will see Windows Desktop Users Common problems with solutions

1. Whenever I double-click on any drive/folder in My Computer, a Search window opens.

Sol: Open regedit and goto following keys one by one:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell
HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell

In right-side pane, delete the “Default” key. If it doesnt work then delete the key “find” under both.

————————-

2. Whenever I double-click on any drive in My Computer, I get following error message:

Cannot find copy.exe. Make sure you have typed the name correctly and then try again.

Sol: Enable “Show hidden files” option in “Tools -> Folder Options” and then search for “Autorun.inf” file in all drivers and if you get them in root of any drive (e.g. in C:\, D:\ and so on), delete them.

————————-

3. Whenever I double-click on any folder in My Computer, it opens in a new window even I have selected the option “Always open folders in same window” in “Tools -> Folder Options”.

Sol: Copy following code and paste it in Notepad then save the file with name “vishal.reg” (including quotes). After it run the file and confirm the action:

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore]
“BrowserFlags”=dword:00000022
“ExplorerFlags”=dword:00000021

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\command]
@=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,74,00,25,\
00,5c,00,45,00,78,00,70,00,6c,00,6f,00,72,00,65,00,72,00,2e,00,65,00,78,00,\
65,00,20,00,2f,00,65,00,2c,00,2f,00,69,00,64,00,6c,00,69,00,73,00,74,00,2c,\
00,25,00,49,00,2c,00,25,00,4c,00,00,00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec]
@=”[ExploreFolder(\"%l\", %I, %S)]”
“NoActivateHandler”=”"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\application]
@=”Folders”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\ifexec]
@=”[]”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\topic]
@=”AppProperties”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open]
“BrowserFlags”=dword:00000010
“ExplorerFlags”=dword:00000012

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\command]
@=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,74,00,25,\
00,5c,00,45,00,78,00,70,00,6c,00,6f,00,72,00,65,00,72,00,2e,00,65,00,78,00,\
65,00,20,00,2f,00,69,00,64,00,6c,00,69,00,73,00,74,00,2c,00,25,00,49,00,2c,\
00,25,00,4c,00,00,00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec]
@=”[ViewFolder(\"%l\", %I, %S)]”
“NoActivateHandler”=”"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\application]
@=”Folders”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\ifexec]
@=”[]”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\topic]
@=”AppProperties”

[-HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\explore]

[-HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\open]

[-HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell]
@=”none”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell]
@=”none”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell]
@=-

————————-

4. Whenever I open a folder, another folder with the same name is created under it.

Sol: Your system is infected by a variant of Indonesian virus called Brontok/Rontokbro. It creates a sub-folder in a folder with same name. Most of the times it comes from mobile memory cards. Scan with a good anti-virus and remove the virus. Also download HijackThis and scan your system with it in Safe Mode, then fix following entries:

C:\WINDOWS\system32\SSVICHOSST.exe
F2 – REG:system.ini: Shell=Explorer.exe SSVICHOSST.exe
O4 – HKCU\.\Run: [Yahoo Messengger] C:\WINDOWS\system32\SSVICHOSST.exe
O7 – HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, DisableRegedit=1

————————-

5. Whenever I start my computer, My Documents/My Computer opens automatically at windows startup.

Sol: Open regedit and goto:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

In right-side pane, change value of “Userinit” to:

C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,

NOTE: If you have windows installed in other drives, then change C:\ to that drive label.

Now goto:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

In right-side pane, change value of “PersistBrowsers” to 0

Now log off windows and it should solve the problem.

————————-

6. When I start my computer, I get error message:

NTLDR is missing

or

Boot: Couldn’t find NTLDR

Sol: Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

copy x:\i386\ntldr c:\
copy x:\i386\ntdetect.com c:\

Where “x” is your CD drive, change it acc. to your system.

————————-

7. When I start my computer, I get error message:

Windows could not start because the following file is missing or corrupt:

<Windows root>\system32\hal.dll.

Please re-install a copy of the above file.

Sol: Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

Attrib -H -R -S C:\Boot.ini
Del C:\Boot.ini
BootCfg /Rebuild
Fixboot

————————-

8. When I start my computer, I get error message:

“Windows\System32\config\system” file missing or corrupt

Sol: Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

copy %windir%\Repair\system %windir%\System32\Config

If it doesnt work, then again boot into “Recovery Console” and give following commands:

fixmbr
bootcfg /scan
bootcfg /rebuild
fixboot

————————-

9. I have Windows 2000/XP/2003 installed in my system and yesterday I installed Windows 98 over it, after that I’m not able to boot into Windows 2000/XP.2003. I’m not getting option to select the OS.

Sol: Windows 98 has overwritten the boot loader. Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

fixmbr
bootcfg /scan
bootcfg /rebuild
fixboot

————————-

10. When I start my system, I’m getting 2 entries for windows XP in the boot loader. How can I remove the duplicate entry?

OR

How can I change the default OS in windows boot loader?

OR

How can I change the entry labels in windows boot loader?

OR

How can I change the boot loader time? Its set to 30 seconds and I want to change it.

Sol: There are several way. You can follow any of following:

A. Type “sysdm.cpl” in RUN dialog box and press <Enter>. Now goto “Advanced” tab and click on “Settings” button in “Startup & Recovery” section. Now click on “Edit” button and then you can edit the boot loader time, labels, etc.

B. Type “msconfig” in RUN dialog box and goto “Boot.ini” tab and then you can change the desired thing. If you want to remove the corrupt/non-working entries, then click on “Check all boot paths” button.

C. Enable “Show hidden files/folders” and disable “Hide protected system files” options in “Tools -> Folder Options”. Now open C:\ drive and remove the READ-ONLY attribute of “BOOT.INI” file from its Properties. Now open this file and then you can make your desired changes.

————————-

11. Whenever I start my computer, Scandisk starts running even I proper shut down the PC last time.

Sol: Do as following:

A. Open regedit and goto:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager

In right-side pane, change the value of BootExecute to:

autocheck autochk *

B. If the above trick doesnt help then give following commands in Command Prompt:

chkntfs /x drive_name

for e.g., if ScanDisk runs automatically for C: and D: drives, then give following commands one by one:

chkntfs /x C:
chkntfs /x D:

————————-

12. When I start my computer, I get following error message:

CMOS checksum error, defaults loaded.

Sol: Open the cabinet and look for a coin-sized battery in motherboard. Remove it and attach a new one. The new battery will cost approx. 15-20 Rs.

————————-

13. I forgot my system BIOS password. How can I reset it?

Sol: Open the cabinet and look for a coin-sized battery in motherboard. Remove it and attach it again after a few minutes. All BIOS settings will set to default and the password will also reset.

————————-

14. I re-installed my windows and now “Stand By” option is greyed out in shutdown dialog box and I can’t use it.

Sol: Install VGA drivers from your motherboard CD and the option will be enabled. If you don’t have the motherboard CD, then goto the manufacturer site and downlaod the required drivers.

————————-

15. My Windows Login Screen has changed to “Classic Logon Box”. I want the new Welcome Screen back.

Sol: Type “control userpasswords” in RUN dialog box or Open “User Accounts” in Control Panel. Then click on “Change the way Users log on and off”. Now check the option “Use Welcome Screen”. If you get following error:

Uninstall client services for netware.

Then Open “Network Connections” and open Properties of your Internet Connection. Now goto “Networking” tab and select “Client services on Netware” option and click on the”Uninstall” button.

————————-

16. A strange process “ctfmon.exe” always runs in background and if I click on “End Process” button, it restarts automatically.

Sol: Open Control Panel and goto Add/Remove Programs list. Now click on the Microsoft Office entry and then click on “Change” button. Now select “Add/Remove Features” and click on “Next”. Now expand “Office Shared Features” and click on “Alternative User Input” and then select “Not Available” and finally click on Update. It’ll permanently remove that ctfmon.exe and your problem will be solved.

You can also use 3rd party utility “CTFMON-Remover” to get rid of ctfmon.exe easily and quickly:

CTFMON-Remover

————————-

17. I just noticed that all my Firefox Bookmarks have gone. The bookmarks list is empty. How can I get them back?

Sol: Type “%appdata%\Mozilla\Firefox\Profiles” in RUN dialog box and then open the “xxxx.default” folder (where xxxx will be random numbers and characters). Now open “bookmarkbackups” folder and you’ll get your bookmarks there. Now you can import them in Firefox again.

————————-

18. My Windows is showing some wrong icons of files. How can I reset the corrupted icons?

Sol: You can use any of following methods:

A. Download TweakUI from here and then click on “Repair Icons” in “Repair” section.

B. Open My Computer and goto:

C:\Documents and Settings\User_Name\Local Settings\Application Data

Replace C:\ with your system drive and “user_Name” with your username.
Now there’ll be a HIDDEN file “iconcache.db”, delete it and restart your system.

————————-

19. I’m using Windows XP and the desktop icons suddenly started showing an ugly background rectangle behind the text. How can I make the text transparent?

Sol: Type “sysdm.cpl” in RUN dialog box and press <Enter>. Now goto “Advanced” tab, click on “Setting” button in “Performance” section and enable the option “Use drop shadows for icon labels on the desktop”.

————————-

20. I’m using Windows XP and suddenly the Common tasks stopped showing in left-side pane.

Sol: Open “Tools -> Folder Options” and enable the option “Show Common Tasks in folders”.

————————-

21. Whenever I right-click on Start button and select “Open”, a “Copy To”/”Move To” dialog box opens automatically.

Sol: Open regedit and goto:

HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\

Now under this key, delete following 2 keys:

Copy To
Move To

————————-

22. I can’t see Hidden files/folders in my computer. Even I enable the option “Show hidden files/folders” in “Tools -> Folder Options”, its automtically disabled again.

Sol: Open regedit and goto:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

In right-side pane, change value of “Hidden” to as following:

1 – To show hidden files
2 – To not show hidden files

If it doesnt work, then scan your computer with an anti-virus software.

————————-

23. I accidentally deleted my “mspaint.exe”/”notepad.exe”/etc. file, how can I get it back?

Sol: You can use any of following methods:

A. Goto “%windir%\System32\DLLCache” folder and look for the file, if its there then copy it to “%windir%\System32\” folder.

B. Insert your Windows Setup CD and goto “I386″ folder. Now look for the same file, it’ll present there but the last letter of extension will be “_”. e.g., u’ll get “mspaint.ex_”/”notepad.ex_”/etc. Now open Command Prompt and goto “I386″ folder and give following command:

expand mspaint.ex_ mspaint.exe
expand notepad.ex_ notepad.exe
etc.

Now u can copy the file to “%windir%\System32″ folder.

C. Give following command in Command Prompt:

sfc /SCANNOW

It’ll automatically restore the files.

————————-

24. Suddenly my taskbar is showing only icons in all opened application buttons. I can’t see any text. How can I get back the full taskbar buttons?

Sol: Open regedit and goto:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics

In right-side pane, change the value of “MinWidth” to -2300

————————-

Incoming search terms:

  34 Responses to “Windows Desktop Users Common problems with solutions”

  1. Thaks for your support. Could you also find ‘SSVICHOSST.exe’ missing when windows start

  2. Its just suddenly happened, everytime i login, my whole desktop restarts i.e all the icons and taskbar dissapear and come back every few seconds like ive just looged on again?????

  3. @graham
    Check for virus scan boot into safe mode and check are you able to boot.Did you install any new program or drivers in your machine recently?

  4. Its just suddenly happened, everytime i login, my whole desktop restarts i.e all the icons and taskbar dissapear and come back every few seconds like ive just looged on again?????

    is there any solution in here?????????
    now if i am turning on my pc,. my desktop and taskbar always dissapear, every minute,. somebody help me!!! please?????????????????????????

  5. virtual memore is very low please shutdown tha systam

  6. my windows sometimes displays a blue screen with some lines of code and restarts automatically.

  7. my windows firewall is not opening. it displays a message “due to an unidentified problem,windows cannot display windows firewall settings”.

  8. This is not really a comment but a problem i am experiencing with windows and reading of flashes i think the problem comes in when it is loading the driver software of the flashdisk when i insert a flashdisk except for my flashdisk it states locate driver software then after states that the software nnot found i tried to do windows repair but the problem is the date are too recent is there a way of selecting older dates to use windows repair

  9. I recently copied a large number of pictures from a memory stick, via the clipboard, to my desktop – then moved them to another folder. Now the pictures keep copying themselves to my desktop, filling it completely. I cannot find a fix to this problem anywhere! Can someone offer some advice? I’m running XP with Explorer 8, with all the updates, and I don’t have any viruses or spyware that I can find. Thanks – R.

  10. Thank you.
    I had the below mentioned problem which i fixed thru this site.
    Whenever I double-click on any drive/folder in My Computer, a Search window opens.
    It has been very helpful for me online to solve this problem.

  11. Whenever I am booting my computer a message is shown. ” You are using Duplicate windows”. How can I stop this from showing.

  12. my desktop always show all icons are like all select(i.e ctrl+A).pls anybody help me.

  13. I am using intel pentium4 506 (2.66GHz,1MB 533MHz)processor and my M/B is 945GCM-S2L with 512MB DDR2/667 RAM. Now i want to install another RAM of 256MB DDR2/400 with to make the my pc more faster,but when i install 2nd RAM With the 1st RAM, my pc dosen’t boot.Plz help me what i do for solved my problem.

  14. That is good but i want all desktop salution….

  15. while surfing the other night, my desktop icons and taskbar disappeared. I have to hit ctrl/alt/delete and start programs from the task manager now. everything else seems normal. I CANNOT right click on the desktop to get the icons back – I have only my background picture and a mouse pointer on the screen. I tried system restore, but no luck. I searched the data base and saw this problem several times, but never with a solution. any bonafide gurus out there that can tackle this one?? thanks!

  16. my desktop icons are appearing as if they are all selected .. please help to get the icon normal

  17. Great questions and its recent answers

  18. Whenever i use my computer, the desktop colour settings automatically reduces and it doesnt stops even after pressing the exit key.

    ex: Suddenly brightness will starts reducing from 80 to 0. Same goes with Contrast… Please suggest what should i do

  19. brightness in my computer is decreasing automatically to zero,can u tell me why?

  20. Why my desktop automatically shut-off (went dead) even i’m in the middle of using my computer. I’m using window xp home edition.

  21. my system is dual core
    i start the system
    but display screen come on monitor 3 or 4 minit
    what problem

  22. when i start my pc… it shows a msg ” You may be a victim of counterfeiting” and also when i change my desktop background within 10 or 15 minutes it will be black….. plz help me

  23. my systems display is in fully white color even i am using my own wall paper.

  24. eveytime i click on a programm on the desktop of my laptop,a message comes up asking if i want to delete the desktop icon.i cant click no and if i click yes it puts it in the recycle bin.

  25. can we remove virus from system without formatting the system, if so how?

  26. I dont know what happened after downloading a software my desktop icon disapeared, after restarting the pc the desktop is still not coming up. pls help.

  27. software’s and games cannot be installed on my system. while running the installing window it disappears suddenly or terminate automatically after a few seconds. so i am not able to install new programs and games, not even antivirus software. so please help me by giving suitable remedy measures.

  28. I have one rm deskstop computera & refused 2 display with all neccessary effect

  29. when i start computer it opens naturally , after 5 seconds the folders on the desktop automatically disappear,pls give me solution.

  30. when i turn on the computer, nothing shows on the monitor. I checked RAM, Monitor and even kept a graphics card bt still doesn’t shows the display. Power supply works properly. Please help.

  31. when ever i open a icon in my desktop it opens in a notepad file so pls give me a solution……

  32. I am glag that people like this exist but sick at the sametims for I have not goten solution to my own problem Sir. Here we go my my desktop taskbar is now on the left side of my screen I have try to ratate it to normal and have found out it was on nrmal already evrything shows normal but only the fact that the taskbar is on the left side so how do I get it bact down please’ help. thanks

  33. I cannot open anything from the desktop, every icon is a “internet explorer” icon. When I open the icon it shows “view and track downloads” but cannot open anything from here either. Otherwise computer ok. Help ! Thanks :)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>